Empati og medlidenhet
by Heidi Marja on March 6th, 2015


Ønsker du å vite mer om meg og være med i trekningen av en gratistime hos meg trykk på linken

"I følge CCARE er medfølelse en prosess som utfolder seg i responsen til lidelse. Det begynner med erkjennelsen av lidelsen, som gir opphav til tanker og følelser av empati og omtanke. Dette i sin tur motiverer til handling for å lindre lidelsen" (Nøkling, Tara nr 4)

Selvmedfølelse er at du erkjenner smerten eller lidelsen din og kjenner på den, har empati med deg selv og deretter bestemmer du deg for å gjøre en handling eller tenke ut en handling som kan hjelpe deg til å takle situasjonen eller lidelsen slik at den blir mindre

 
Den store forskjellen på disse to er at medfølelse mener jeg er at du innlever deg i den andre personen og at du kjenner på denne lidelsen og at du etter å ha ordentlig kjent på denne en stund finner en løsning som han/ hun kan gjøre for å ha det mindre vondt.  Her vil jeg ta for meg et eksempel som Thick Nhat Hanh sier i en video om lotus blomsten. For at blomsten skal vokse trenges det møkk. Og om en ikke har møkk ingen blomst. Slik er det også med lidelse. Om du ikke har kjent lidelse så kan du heller ikke kjenne på gleden eller det å være takknemlig.
 Ja jeg mener at en har større evne til å være takknemlighet for livet etter at du opplever vonde og vanskelige ting. Du setter større pris på opplevelser og de gode aspektene ved livet.
Hva med medlidenhet? Hva skjer da? Medlidenhet er når du hører på og syntes synd på personen, men du gjør ingen ting for å hjelpe personen ut av det som den synes er vanskelig eller tungt. F.eks du ser en person som har det vondt men hjelper den ikke. Dette er veldig lett for oss å gjøre her i Norge at vi ser på hvordan mennesker lider i andre land, men få mennesker gjør noe konkret for å hjelpe dem ut av sin elendighet.

Hva med det motsatte? Hva skjer når en gir seg selv medlidenhet? Selvmedlidenhet er når du synes synd på deg selv og at du blir i det uten å gjøre noe med situasjonen. Du graver deg heller ned i din elendighet. Jeg gjorde dette og det var så forferdelig synd i meg som hadde en far som var blitt lam i ung alder. Det var så forferdelig synd i meg som hadde en søster som var syk og det var så forferdelig synd i meg som har ME og fibromyalgi og bekkenleddsyndrom, det er enda mer synd i meg som har dysleksi og sånt. Mann som ikke forstår meg og barn som ikke hører etter og at jeg vil bare sove.

Kan det være farlig bli i medlidenhet og selvmedlidenhet? Det kan være direkte helseskadelig å bli i den negative spiralen som innebærer hvor forferdelig synd det er på oss. Klart vi skal få lov til å kjenne på det å være lei og sint for at vi er blitt rammet av smerter eller sykdom, men det hjelper lite på fremgangen om en blir i det og ikke tar affære for hvordan man kan gjøre dette litt bedre for seg selv. Hva gjorde jeg? Hvordan kom jeg med ut av dette?
Da jeg begynte å trene mindfulness i 2011 så hadde jeg et eneste kaos av tanker. Jeg tenkte på fortiden, jeg bekymret med for fremtiden og jeg var ikke tilstede i øyeblikket og her og nå. Da jeg begynte å lytte til mine egen kropp og mine tanker la jeg merke til hvor fylt jeg var av frykt og lidelser. 

Hva som skjer videre følg med på en av mine neste blogger. Neste blogg blir å handle om ferie og hvor viktig det er å ta seg fri.

Legg gjerne en kommentar nederst på siden slik at jeg ser at du har vært her.
​Ønsker deg en fin fin sommer !

Ønsker du å lære mer om mine metoder eller ønsker å få gode tilbud av meg 


Posted in Endring, Inspirasjon    Tagged with medfølelse, selvmedfølelse, mindfulness, mestring, takknemlighet, meditasjon, tanker, følelser, selvkjærlighet, fremgang, medlidenhet, smerter, sykdom, negativ, selvmedlidenhet, dysleksi, bekkenleddsyndrom, ME, Fibromyalgi


0 Comments

Leave a Comment


Kategorier
Bok (29)
Book (5)
Endring (52)
Mentor (18)
Styrke (36)
yoga (8)
Emne
2016 2017 2018 40dager Aarsland Abundance Alternativ Energisvamp Fibromyalgi Framitthjertetilditthjerte Gabrielle Bernstein Heart Inspire Kunde Livslyst&motivasjonsrepresentant Love ME Manifestering Messen Muritunet NLP Nordenberg Nuet Nøkling Rehabiliteringskonferanse 2015 Rått Sinding Soul Spirituality Sruggle USA a4 alvor amazing angst annerkjenne annerledes autentisk avslag balanser balanse barna barn behov bekkenleddsplager bekkenleddsyndrom beskymringer beste bjørg blikk blogge blokkeringer boka bokimagen bokprosjekt bok boundaries business bygge bøker cellene chakraer chakra change coaching coach crazy dele dialog dna dream drømmen drømmer drøm dypdykk dypeste dypt dysleksi døren egentid eksistere elsker empowerment endelig endringer energi epigenetikk ever evner familie fanget fantastisk fastløst feile feire finne fokus follow forandring foredragsholder foredrag forfatterdrøm forfatter forskjell frekvenser fremgang fri frykt fulle potensial fulle ptensial fysisk følelser følelseskarusellen følge følsom gave gislipp gi gjøre glede gode godfølelse godhet grenser grensesetting grip gruppe gøy handlingsplan happiness healer healing helt fri hemmelighet her hjelp til selv hjelp hjelp til selvhjelp hjelpe hjelp hjernen hjertekraft hjertenivå hjerteskraft hjertet hjertevei hjerte hodebry hode hoppe hukommelse hverandre hverdag hvile hvorfor høst høysensitiv indre visdom informasjon innerst inne inspirasjon inspirere inspriasjon intervju intuisjon jaa janteloven jobb jording kaos kjærlighet klar klokken komfortsone komiform kommunikasjon kommunisere konsentere konsentrasjon kontakt kontroll kortlesing kosthold kraft kroppen kropp kundalini kurs lade opp batteriene lei leke lese lever leve lidenskap life livet live livsglede livskraft livskvalitet livslyst london lukke lykkelig lykke lytte lære løsninger magisk magi medfølelse medinskyoga medisinskyoga meditasjon meditation mediyoga medlidenhet meg meningsfylt mennesker menneske mentaltrening mentalt mentortjenste mentor mestre mestring metoder mindfulness minner min mobbing motgang motivasjon motivaton motivere muligheter mål måte mønster møte veggen naturen naturlig negativ nei nettet nye nyhet nytenking nytt nyttår nået onlinekurs online opplevelser oppleve paris passion path pause perfekt plikter positivt potensiale praktisk presse seg prestere pris profesjonell prosjekt psykisk puste pust rebreathingmetoden redd redsel rehabilitering reise relasjoner rensende respektere ressurser roligere roligyoga ro råd samfunn samtale satse se frem i mot selvbilde selvfølelse selvhjelp selvkjærlighet selvmedfølelse selvmedlidenhet selvstendig selvutvikling selvutvikting sensitiv seriøst sette av tid sinnet sinn sjanse sjel skamfølelse skape skeptisk skole skrivefeil skryte slapp slettaelva slevmedfølelse sliten smerter smerte smil snakke snu sommer sorg sove spa speaker spennende spesial spiritualitet spiritual spirituell starte stol strategier stressmestring stress streve stråle strømmen styrke suksess sykdom synlig ta vare på seg selv takknemlighet tankegang tanker tavarepå teknikker teknisk tenke tilbakeblikk tilbud tillit tilpasse tilstedeværelse torhallsdottir trenger trening tro på deg selv trust tryggghet trøtt tur tvil tårer tøft tørre tør unik uperfekt uro utfordring utmattelse utvikle utvikling valg vann veien verden verdier verktøy videre vipdag visualisering vondt våge vær glad i deg selv være seg selv være webinar yinyoga yogakurs yoga youtube åpen året år ønsker ønske øyeblikket øyeblikk øyne